A verseny leírása

A Mathematique Sans Frontières 1989-ben Franciaországból indult, majd Németország, Olaszország, Svájc után 1993-94-ben már 14 ország 45000 középiskolás diákja között 500 magyar tanuló is részt vett az erőpróbán. 1997-98-ban 18 ország 80148 diákja között 6400 magyar tanuló versenyzett.

Minek köszönhető ez a határokat nem ismerő siker?

Először is a vetélkedőn 14-15 éves diákokból álló osztályok mérik össze erejüket. Ez jó alkalmat biztosít az együttes munka, kollektív erőfeszítés örömének megismerésére.

A feladatok között van gondolkodtatóbb a matematikából tehetségesebbek számára, de az elsősorban kézügyességgel rendelkezők is választhatnak megoldásra váró feladatot, hiszen sok gyakorlati jellegű példa is szerepel, sőt van egy, amely több - választható - idegen nyelven kerül megfogalmazásra és a megoldást is ezen a nyelven kell megadni, így a nyelvből tehetségesebbek is találnak maguknak megfelelő munkát.

A feladatok érdekesek,színesek, gyakorlati problémákhoz kapcsolódóak. a feladatok szövegezése újszerű, az iskolai megfogalmazástól kissé elütő. Minden évben van néhány tudománytörténeti érdekesség, melyek szövege valamilyen új ismerettel gyarapítja a résztvevők tudását.

A versenyt minden évben megelőzi egy úgynevezett próbaforduló, amely az osztályok megmérettetésre való felkészülését szolgálja, tétje ennek még nincs. Ezen próbálhatják ki a tanulók a munka megszervezésének, lebonyolításának nem is olyan könnyű formáját. Feladatanyaga hasonló erősségű, mint a versenyé.

A versenyen minden osztályban egy konkurens osztály tanára felügyel.

A vetélkedőt Magyarországon a Matematika Határok Nélkül Alapítvány szervezi.

A szervezést, a lebonyolítást, a felügyeletet, a javítást önkéntes alapon tanárok végzik fizetés és tiszteletdíj nélkül a szabadidejük terhére.

Az eredményhirdetés országonként illetve megyénként, tartományonként történik. Nincs összesített eredménylista. A "Matematika Határok Nélkül" célja ugyanis inkább közelebb hozni a diákokat a matematikához, egymáshoz s nem a verseny jelleget erősíteni.